

Cities of the future
From the time of the first humans to the modern era, living conditions have constantly changed and improved. Today, our lives are experiencing dramatic growth in all aspects, clearly seen in the expansion of cities.
But what will cities look like in the future? Will they continue to develop, or face serious challenges?
Humans have always sought ways to improve their lives. Thanks to scientific and technological progress, small towns have turned into large cities, and this process continues. In the future, populations will increase sharply. Cities will grow larger, with tall buildings dominating the landscape. As more people compete for jobs, science and technology will advance even faster.
However, rapid urban growth also brings disadvantages. There may be shortages of basic resources like water, electricity, and heating. Overcrowding can lead to traffic congestion and reduced quality of life. Shrinking rural areas could cause food supply problems.
In conclusion, future urban development will have both benefits and drawbacks. But humans have always adapted and found ways to survive and thrive. Future generations should not be discouraged. Instead, they should be encouraged to move forward, seek new solutions, and build better lives by making smart use of the knowledge and heritage passed down to them.
Hãy luôn nhớ cảm ơn và vote 5*
nếu câu trả lời hữu ích nhé!
QuestionAnswer
Key Explanation
7C. future generations"Them" refers back to the subject of the sentence: "Future generations."
8C. Although future cities...This option captures both the growth mentioned in paragraph 3 and the challenges in paragraph 4.
9D. an increase in the number of tall buildingsThis is mentioned as a feature of growth, not a "disadvantage.
"10B. towering overIn the context of tall buildings and a landscape, dominating means to be much taller than surroundings
.11B. Paragraph 4This paragraph specifically lists shortages, overcrowding, and food supply issues
.12B. Throughout history...This best captures "Humans have always sought ways to improve their lives" using formal synonyms.
13A. motivated"Discouraged" means losing confidence; the opposite is being motivated or encouraged.
14C. Scientific and technological...Paragraph 3 explicitly states: "Thanks to scientific and technological progress, small towns have turned into large cities."
Hãy giúp mọi người biết câu trả lời này thế nào?
Question 7. The word "them" in the last paragraph refers to ________
A. solutions
B. humans
C. future generations
D. better lives
Trả lời: C. future generations
Ý nghĩa tiếng Việt: Từ "them" (chúng) trong đoạn cuối cùng ám chỉ đến ai?
Giải thích: Đoạn cuối có câu: "Future generations should not be discouraged. Instead, they should be encouraged to move forward, seek new solutions, and build better lives by making smart use of the knowledge and heritage passed down to them." (Thế hệ tương lai không nên nản lòng. Thay vào đó, họ nên được khuyến khích tiến lên, tìm kiếm các giải pháp mới và xây dựng cuộc sống tốt đẹp hơn bằng cách sử dụng thông minh kiến thức và di sản được truyền lại cho họ.) Từ "them" ở đây thay thế cho "Future generations" (Thế hệ tương lai).
Question 8. Which of the following best expresses the main idea of the passage?
A. The growth of cities in the future will mainly depend on scientific and technological advances that help create taller buildings and provide more employment opportunities.
B. From ancient times to the modern era, human living conditions have improved steadily, and future generations should continue this progress by valuing inherited knowledge.
C. Although future cities are expected to expand rapidly and bring many benefits, urban development will also pose serious challenges, requiring humans to adapt and find sustainable solutions.
D. Rapid population growth will cause severe shortages of resources and overcrowding in cities, leading to a decline in living standards and food supply problems.
Trả lời: C. Although future cities are expected to expand rapidly and bring many benefits, urban development will also pose serious challenges, requiring humans to adapt and find sustainable solutions.
Ý nghĩa tiếng Việt: Phát biểu nào sau đây thể hiện tốt nhất ý chính của đoạn văn?
Giải thích: Đoạn văn giới thiệu sự phát triển của thành phố (lợi ích), sau đó trình bày các bất lợi (thách thức), và kết luận bằng việc con người cần thích nghi và tìm giải pháp. Lựa chọn C bao quát cả hai khía cạnh (lợi ích và thách thức của sự phát triển đô thị và nhu cầu tìm giải pháp bền vững), đây là ý chính bao quát nhất.
Question 9. According to the passage, all of the following are potential disadvantages of rapid urban growth in the future EXCEPT ________
A. a decrease in the overall quality of life.
B. problems with the supply of food due to smaller rural areas.
C. a decline in the availability of essential resources.
D. an increase in the number of tall buildings.
Trả lời: D. an increase in the number of tall buildings.
Ý nghĩa tiếng Việt: Theo đoạn văn, tất cả những điều sau đây là bất lợi tiềm tàng của sự phát triển đô thị nhanh chóng trong tương lai NGOẠI TRỪ ________
Giải thích:
Đoạn 3 nói: "Cities will grow larger, with tall buildings dominating the landscape." (Các thành phố sẽ lớn hơn, với những tòa nhà cao tầng thống trị phong cảnh.) Việc có nhiều nhà cao tầng là một đặc điểm của sự phát triển đô thị, không phải là một bất lợi được liệt kê trong đoạn 4.
Đoạn 4 liệt kê các bất lợi: thiếu tài nguyên thiết yếu (C), tắc nghẽn giao thông và giảm chất lượng cuộc sống (A), vấn đề nguồn cung lương thực do khu vực nông thôn bị thu hẹp (B).
Question 10. The word "dominating" in paragraph 3 is CLOSEST in meaning to ________
A. controlling
B. towering over
C. overlooking
D. rising
Trả lời: B. towering over
Ý nghĩa tiếng Việt: Từ "dominating" trong đoạn 3 GẦN NHẤT với nghĩa nào?
Từ vựng mới & Phân tích ngữ pháp:
Dominating: Chiếm ưu thế, thống trị, vượt trội về quy mô hoặc tầm quan trọng.
Towering over: Cao vượt trội so với xung quanh (thường dùng để chỉ chiều cao).
Giải thích: Trong ngữ cảnh "tall buildings dominating the landscape" (những tòa nhà cao tầng thống trị phong cảnh), "dominating" ám chỉ việc các tòa nhà này rất cao và nổi bật, do đó "towering over" (cao vượt trội) là từ đồng nghĩa gần nhất.
Question 11. In which paragraph does the writer discuss the negative impacts of urban expansion on environmental and social conditions?
A. Paragraph 5
B. Paragraph 4
C. Paragraph 2
D. Paragraph 3
Trả lời: B. Paragraph 4
Ý nghĩa tiếng Việt: Người viết thảo luận về các tác động tiêu cực của việc mở rộng đô thị đối với các điều kiện môi trường và xã hội trong đoạn văn nào?
Giải thích: Đoạn 4 bắt đầu bằng "However, rapid urban growth also brings disadvantages." (Tuy nhiên, sự phát triển đô thị nhanh chóng cũng mang lại những bất lợi.) và liệt kê các vấn đề như thiếu tài nguyên (môi trường), quá tải (xã hội/môi trường), tắc nghẽn giao thông và giảm chất lượng cuộc sống (xã hội).
Question 12. Which of the following best paraphrases the underlined sentence in paragraph 3? Sentence in Paragraph 3 (Implied context based on options): "Humans have always sought ways to improve their lives." (Đoạn 3 có câu "Humans have always sought ways to improve their lives." hoặc tương tự, vì các lựa chọn đều nói về lịch sử và nỗ lực của nhân loại.) Giả sử câu được gạch chân là: "Humans have always sought ways to improve their lives." (hoặc câu gần nhất liên quan đến nỗ lực cải thiện)
A. Humanity's history is characterized by continuous efforts to enhance living standards. B. Throughout history, humans have consistently sought ways to enhance their quality of life. C. Throughout history, people have constantly focused on creating a comfortable existence. D. From ancient times, humans have persistently pursued advancements in their daily living.
Trả lời: B. Throughout history, humans have consistently sought ways to enhance their quality of life.
Question 13. The word "discouraged" in paragraph 5 is OPPOSITE in meaning to ________ A. motivated B. efficient C. sustainable D. interactive
Trả lời: A. motivated
Ý nghĩa tiếng Việt: Từ "discouraged" (bị nản lòng) trong đoạn 5 TRÁI NGHĨA với từ nào?
Từ vựng mới & Phân tích ngữ pháp:
Discouraged: Cảm thấy mất hết hy vọng hoặc sự nhiệt tình; bị nản lòng.
Motivated: Có động lực, có hứng thú hoặc nhiệt tình để làm điều gì đó.
Giải thích: Từ trái nghĩa trực tiếp của "bị nản lòng" (discouraged) là "có động lực" (motivated).
Question 14. Which of the following statements is TRUE according to the passage?
A. The challenges of future urban development will undoubtedly outweigh its benefits.
B. Overcrowding in cities will exclusively lead to traffic congestion without affecting other aspects of life.
C. Scientific and technological progress has played a significant role in the transformation of small towns into large cities.
D. Future generations are expected to simply inherit existing knowledge without needing to seek new solutions.
Trả lời: C. Scientific and technological progress has played a significant role in the transformation of small towns into large cities.
Ý nghĩa tiếng Việt: Phát biểu nào sau đây là ĐÚNG theo đoạn văn?
Giải thích:
A sai: Đoạn văn nói "future urban development will have both benefits and drawbacks" (sẽ có cả lợi ích và bất lợi), không khẳng định thách thức lớn hơn lợi ích.
B sai: Đoạn văn nói quá tải có thể dẫn đến tắc nghẽn và giảm chất lượng cuộc sống, không phải chỉ dẫn đến tắc nghẽn.
C đúng: Đoạn 3 viết: "Thanks to scientific and technological progress, small towns have turned into large cities..." (Nhờ có tiến bộ khoa học và công nghệ, các thị trấn nhỏ đã biến thành các thành phố lớn...).
D sai: Đoạn cuối nói họ nên tìm kiếm các giải pháp mới ("seek new solutions").
Hãy giúp mọi người biết câu trả lời này thế nào?
Bảng tin