Mount Everest is a peak in the Himalayan mountain range. It is located between Nepal and Tibet, a region of China. At 8,849 metres (29,032 feet), it is considered the tallest point on Earth. In the nineteenth century, the mountain was named after George Everest, a former Surveyor General of India. The Tibetan name is Chomolungma, which means “Mother Goddess of the World.”
The first ever recorded people to climb Everest were Edmund Hillary (a mountaineer from New Zealand) and his Tibetan guide Tenzing Norgay. They climbed the mountain in 1953 and held the record together. The first records of Everest’s height came much earlier, in 1856. British surveyors recorded that Everest was the tallest peak in the world. The Himalayan mountains have long been home to local groups living in the valleys. The most famous of these are the Sherpa people. The word “Sherpa” is often used to mean mountain guide, though it actually refers to an ethnic group. The Sherpa have valuable experience in mountain climbing, which they can provide to other climbers. Most climbs of Everest would be impossible without the Sherpas’ help and knowledge. However, their way of life extends beyond helping Everest climbers. Traditionally, their lifestyle has consisted of fanning, herding, and trade.
Climbing Mount Everest has become a popular journey for mountain climbers. However, it is very risky. Climbing Everest requires a lot of experience mountaineering elsewhere, as well as a certificate of good health, equipment, and a trained Nepalese guide. The snow and ice on the mountain create deadly dangers, and there is only a limited climbing season due to bad weather conditions like snowstorms. But perhaps the most serious danger is the altitude. Most climbers are not used to the high altitude and low oxygen levels. This is why the area above 8,000 metres (26,000 feet) on Everest is called the “death zone.” Climbers who spend long periods in this region can develop altitude sickness.
Question 31. What is the main idea of the passage?
A. The dangers of climbing Mount Everest
B. The introduction of Mount Everest
C. The lifestyle of the Sherpa people
D. The location and history of Mount Everest
Question 32. What is mentioned in paragraph 3 about the Sherpa people?
A. The most famous group living on the top of Himalayan mountains is the Sherpa.
B. The Sherpas’ traditional lifestyle includes mountain guiding and farming.
C. The Sherpa can give experience in mountain climbing to other climbers.
D. Most climbs of Everest could be done without the Sherpas’ help and knowledge.
Question 33. The word “risky” in paragraph 3 is closest in meaning to _____.
A. slippery
B. attractive
C. dangerous
D. charming
Question 34. According to paragraph 3, climbing Everest requires all of the following EXCEPT _____.
A. mountain climbing experience
B. a certificate of good physical strength
C. an experienced guide
D. a good mood
Question 35. What is the biggest danger of climbing Mount Everest?
A. limited climbing season
B. snow and ice on the mountain
C. bad weather conditions
D. the high altitude
Question 36. Which of the following is NOT true according to the passage?
A. Mount Everest is located in the Himalayan mountain range, between Nepal and Tibet.
B. Edmund Hillary and his Nepalese guide were the first people to climb Everest.
C. The Tibetan name of Mount Everest means “Mother Goddess of the World.”
D. Climbers who spend a long time in the “dead zone” can have health problems.( ghi rõ thông tin ở đoạn nào vs ạ)
Hãy luôn nhớ cảm ơn và vote 5*
nếu câu trả lời hữu ích nhé!
`31.B`
`-` Bài đọc cung cấp thông tin tổng quát về đỉnh Everest, bao gồm vị trí, lịch sử, những người leo núi và các thách thức.
`->` Giới thiệu đỉnh Everest
`32.C`
`-` Keywords: experience
`-` Dẫn chứng: The Sherpa have valuable experience in mountain climbing, which they can provide to other climbers
`->` Người Sherpa có kinh nghiệm quý giá trong việc leo núi, điều mà họ có thể truyền lại cho những người leo núi khác.
`33.C`
`-` risky (adj): rủi ro
`~~` dangerous (adj): nguy hiểm
`-` slippery (adj): trơn
`-` attractive (adj): thu hút
`-` charming (adj): quyến rũ
`34.D`
`-` Dẫn chứng: Climbing Everest requires a lot of experience mountaineering elsewhere, as well as a certificate of good health, equipment, and a trained Nepalese guide.
(Leo Everest đòi hỏi nhiều kinh nghiệm leo núi ở nơi khác, cũng như chứng nhận sức khỏe tốt, trang thiết bị và một hướng dẫn viên người Nepal được đào tạo.)
`->` Không đề cập đến "a good mood" (1 cảm giác tốt)
`35.D`
`-` Dẫn chứng: But perhaps the most serious danger is the altitude.
`->` Nhưng có lẽ mối nguy hiểm nghiêm trọng nhất là độ cao.
`-` So sánh nhất với tính từ dài: the most + adj + (N)...
`36.B`
`-` Dẫn chứng: The first ever recorded people to climb Everest were Edmund Hillary (a mountaineer from New Zealand) and his Tibetan guide Tenzing Norgay.
(Những người đầu tiên được ghi nhận leo lên Everest là Edmund Hillary – một nhà leo núi người New Zealand – và người hướng dẫn Tây Tạng Tenzing Norgay.)
`->` Sai: Edmund Hillary và người hướng dẫn Nepal là những người đầu tiên leo Everest.
Hãy giúp mọi người biết câu trả lời này thế nào?
「 ୨ৎ ʙᴀᴄʜᴛᴜᴏᴛᴛ ୨ৎ 」
`31. B`
`32. C`
`- D//C:` The Sherpa have valuable experience in mountain climbing, which they can provide to other climbers.
`33. C`
`-` risky (adj): mạo hiểm, rủi ro `≈` dangerous (adj): nguy hiểm
`-` slippery (adj): trơn trượt
`-` attractive (adj): thu hút
`-` charming (adj): quyến rũ
`34. D`
`- D//C:` Climbing Everest requires a lot of experience mountaineering elsewhere, as well as a certificate of good health, equipment, and a trained Nepalese guide.
`35. D`
`- D//C:` But perhaps the most serious danger is the altitude. Most climbers are not used to the high altitude and low oxygen levels.
`36. B`
`- D//C:` The first ever recorded people to climb Everest were Edmund Hillary (a mountaineer from New Zealand) and his Tibetan guide Tenzing Norgay. (người Tây tạng chứ không phải người Nepal)
`+) A:` Mount Everest is a peak in the Himalayan mountain range. It is located between Nepal and Tibet, a region of China.
`+) C:` The Tibetan name is Chomolungma, which means "Mother Goddess of the World."
`+) D:` This is why the area above 8,000 metres (26,000 feet) on Everest is called the "death zone." Climbers who spend long periods in this region can develop altitude sickness.
Hãy giúp mọi người biết câu trả lời này thế nào?
Bảng tin